Kako JavaSketchpad radi?

  1. Što je JavaSketchpad?
  2. Kako se upoznati s JavaSketchpadom
  3. Kako Javasketchpad radi
  4. Kako učitati/uploadati JavaSketchpad rad
  5. Razlike između Sketchpada i JavaSketchpada
  6. JavaSketchpad linkovi
  7. JavaSketchpad galerija
  8. Skidanje JavaSketchpad aplikacije
  9. Informacije o licenci
  10. Još više o Javasketchpadu

 

Kako JavaSketchpad radi?

Kada pogledate stranicu koja sadrži JavaSketch mnoge komponente su u interakciji “iza scene” da bi prikazali Dinamičnu Geometriju na Vašem računalu. Slijedeći dijagrami prikazuju tipičan ustroj interakcija potrebnih sa stvaranje JavaSketchpad (JSP) trokuta u Vašem pretraživaču.


Desni dijagram prikazuju Vaš pretraživač koji prikazuje stranicu s Sketchpad trokutom. Kada pristupite određenoj stranici Vaš pretraživač uspostavi vezu s serverom koristeći URL da točno odredi ime i lokaciju stranice na internetu koju Vi želite vidjeti. U ovom slučaju izvorna web stranica je Triangle.html koja se nalazi na serveru. (Potpuno je nebitno kako dođete do te stranice, upisujući URL ili preko linka s neke duge stranice. JavaSketchpad proces započinje uspostavom veze između Vašeg pretraživača i web stranice na serveru.)

HTML dokument na serveru može sadržavati tekst, boje, slike itd. sve što će se prikazati u Vaše pretraživaču kad se stranica učita. U ovom slučaju, In this example Triangle.html dokument može sadržavati tekst ili slike, no najvažniji dio sadržaja za našu svrhu je da sadrži JavaSketchpad opis trokuta. Ovaj opis se sastoji od dva dijela: geometrijske konstrukcije samog trokuta (napisane u JavaSketchpad konstrukcijskom jeziku) i referencu za JavaSketchpad aplikaciju koju Vaš pretraživač treba da bi vizualizirao trokut opisan u geometrijskoj konstrukciji. Web stranica pruža Vašem pretraživaču referencu s JavaSketchpad aplikacijom u obliku (privremene) URL koja ukazuje na datoteku na serveru gdje se aplikacija nalazi. To je JSP datoteka koja sadrži JavaSketchpad program u obliku nekoliko .class dokumenata i jednom “arhiv” dokumentu. (npr. Ime arhiva JSPDR4.JAR).

Kada Vaš pretraživač dobije ovaj opis u dva dijela prvo što će odlučiti je da li može prikazati Java aplikaciju ili ne. Stariji pretraživači ne razumiju Javu pa najčešće pokažu poruku da je riječ o grešci i to proces otvaranja staje. Pretraživači koji imaju omogućenu Javu moraju skinuti JavaSketchpad aplikaciju da bi se mogla izvoditi unutar Vašeg pretraživača. Koristeći URL iz aplikacije Vaš pretraživač se povezuje s serverom i skida sve dokumente koji su potrebni iz JSP datoteke. (U ovom koraku stariji pretraživači će morati skinuti puno .class dokumenata što zahtjeva puno vremena pogotovo preko sporih mreža. Noviji pretraživači jednostavno skinu arhiv dokument koji posjeduje isti sadržaj kao svi odvojeni .class dokumenti, no ima za posljedicu brže skidanje.)

Jednom kad se skine aplikacija (i “nalazi” se u Vašem pretraživaču) Vaš pretraživač prenese geometrijski opis trokuta koji se nalazi u originalnom Triangle.html dokumentu. JavaSketchpad započne s izvođenjem i prikazuje dinamičan trokut opisan ovim geometrijskom zapisom. U tom trenutku proces je završen: Možete započeti s istraživanjem trokuta (i JavaSketchpad aplikacije koja ga prikazuje).

Ako krenete na neke druge stranice preko linka (npr. Bezier.html ) koje se nalaze na serveru s stranice na kojoj se nalazi dokument s trokutom vjerojatno će Vaš pretraživač “shvatiti” da ste već skinuli JavaSketchpad aplikaciju, te ne morate ponovo pristupiti svim .class dokumentima (ili arhivi). Ukoliko krenete pregledavati neke druge stranice koje ne sadrže JavaSketchpad ilustracije vrlo vjerojatno Vaš pretraživač će izbrisati JavaSketchpad aplikaciju iz memorije. Prilikom sljedećeg posjeta stranici s JavaSketchpadom morat ćete pričekati da se aplikacija ponovo skine prije nego što ćete moći pregledati sadržaj stranice.

Objavljivanje Vaših JavaSketcheva

Ukoliko želite kreirati stranice s JavaSketchevima, morat ćete pristupiti serveru na koji ćete pohraniti Vaše stranice (HTML dokumenti) i samu aplikaciju (JSP datoteku). Jednostavno skinite aplikaciju s Skidanje Javasletchpad aplikacije i spremite sadržaj (datoteku nazvanu JSP s .class dokumentima i .jar tipom arhive) u datoteku na serveru gdje se nalaze Vaše stranice. (Primjedba: ne smijete preimenovati JSP datoteku ili obrisati bilo koji document iz nje. Ime JSP is vi skinuti dokumenti u arhivi moraju se nalaziti u datoteci da bi JavaSketchevi mogli raditi.)

U slijedeća dva dijela opisani su načini kreiranja web stranica (HTML dokumenti) koji sadrže konstrukcije koje se mogu prikazati s JavaSketchpad aplikacijom.

Kreiranje JavaSketcheva automatski

Ako posjedujete Sketchpad® verziju 4.07 možete kreirati sketcheve koristeći sve alate za crtanje, konstruiranje i oblikovanje. Ovaj način je uobičajeniji za kreiranje JavaSketcheva. Također možete konvertirati sketch dokumente spremljene s Sketchpadom u HTML stranice da sadrže odgovarajuće geometrijske opise i poziv s informacijom za aplikaciju odabirući Spremite kao u Spremite kao prozoru, te odabirom HTML/JavaSketchpad formata.

Obratite pažnju na odrđene moguće probleme prilikom kreiranja sketcheva s Sketchpadom. Kao što je objašnjeno iznad, svaki HTML document sadrži relativni URL do lokacije aplikacije, tako da pretraživači prilikom pregledavanja Vaše stranice mogu naći potrebne aplikacijske .class dokumente koji se nalaze na serveru. Kada Sketchpad kreira HTML dokument iz Sketchpad sketch, on predviđa da će ovaj dokument biti spremljen na serveru u istoj datoteci kao i JavaSketchpad aplikacija (tj. da ćete pohraniti HTML dokument u datoteci koja sadrži JSP poddatoteku prije nego što pokušate pregledati dokument s pretraživačem). Ovako konvertiran HTML dokument sadrži relativni URL do aplikacije i izgleda kao :

Ovaj tag ukazuje pretraživaču da bi trebao skinuti JavaSketchpad aplikaciju iz datoteke imena JSP koja se nalazi u istoj datoteci kao i stranica koju trenutno gledate. Ukoliko ste se odlučili spremiti stranicu negdje drugdje osim u JSP poddatoteku morat ćete promjeniti HTML's CODEBASE tag da sadrži valjanu relativnu uputu od HTML dokumenta do JSP poddatoteke.

Naravno da je jednostavnije ne mjenjati CODEBASE tag i zadrćati sve Vaše JavaSketch HTML dokumente u istoj datoteci kao i JSP poddatoteka.

Jednom kada spremite sketch kao web stranicu možete dodavati ili mjenjati ne-Java sadržaj. Postoji velik izbor alata za to kao što su npr. Adobe Dreamweaver, Microsoft® FrontPage® ili Claris Home Page.

Kreiranje JavaSketcheva ručno

Ukoliko ne posjedujete verziju Sketchpada ili ste zainteresirani u kreiranju JavaSketchpad vizualizacija koje se ne mogu stvoriti uz pomoć Sketchpada Vi možete napraviti HTML dokumente ispočetka (koristeći tekstualni “editor” ili program za izradu internetskih sadržaja). Međutim, morat ćete naučiti JavaSketchpad jezik za konstruiranje da biste mogli sami kreirati web stranice s JavaSketchpad sadržajima. Ovaj jezik je jednostavan tako da biste mogli konstruirati osnovne konstrukcije bez korištenja Sketchpada. Postoji i drugi način konstruiranja, ukoliko koristite program Mathematica ili neki drugi program za istraživanje geometrije, da “naučite” svoj program da koristi JavaSketchpad konstrukcijski jezik. Jednom kada to napravite moći ćete koristiti JavaSketchpad aplikacija za istraživanje i korištenje geometrijskih oblika kreiranih uz pomoć Vaših primarnih alata.

Pritisnite ovdje da naučite o JavaSketchpad konstrukcijskoj gramatici.

Download Demo Verzije

Početna | Uvjeti korištenja | Mapa stranica | Kontakt | Sigurnost plaćanja | Izjava o privatnosti | Uvjeti kupnje

SEO © 2021 Proven Grupa d.o.o. Sva prava pridržana.

Adresa: Palčići 2, HR-10 257 Zagreb, Oib: 45535119676, Swift: ZABA HR 2X, Iban: HR8623600001101865181, Mobile: +385.98.326.839