Instalacija i kompatibilnost

Pitanja u ovome FAQ su organizirana u slijedeće kategorije:

  1. Opća pitanja
  2. Instalacija i kompatibilnost
  3. Započnite sa Sketchpadom
  4. Tehnički problemi: Sketchpad za Microsoft® Windowse
  5. Tehnički problemi: Sketchpad za Macintosh®
  6. Sketchpad i Internet
  7. JavaSketchpad
  8. Konstruiranje i uporaba
  9. Registracija članova, Blog, Upload radova, Upload javasketchpad radova, Ostalo

2. Instalacija i kompatibilnost

Koliko mjesta Sketchpad zauzima na tvrdom disku?

U Windowsima, minimalna instalacija zauzima 2MB, a puna instalacija zauzima oko 15MB (2MB za aplikaciju, 3MB za dokumente s uzorcima, 0.5MB za JavaSketchpad, te 9.5MB za Sketchpad Pomoć). Verzija 4 zahtjeva 16MB RAM-a.

Program možete instalirati pomoću instalacijskog programa, ili s CD-ROM-a. Program također možete pokretati direktno s CD-ROM-a, no to je sporiji način korištenja programa, ali ne zauzima mjesto na tvrdom disku.

Zainteresiran sam za mrežnu licencu. Koje su moje opcije za instaliranje Sketchpada u mrežnom okruženju?

Vlasnici mrežnih licenci i licenci za 10 korisnika mogu instalirati sve ili samo dio Sketchpada na mrežni server. Postoji veći broj mogućih konfiguracija, kao što je opisano u sljedećim paragrafima:

Ova opcija je i jedino moguća ako umrežena računala imaju vrlo malo tvrdi disk.

Hibridne instalacije: Druge opcije instaliranja su također moguće gdje se dio Sketchpada nalazi na serveru, a dio na umreženim računalima.U hibridnim instalacijama preporučamo da u datoteku na server napravite punu instalaciju, a zatim kopirajte pojedine dijelove na umrežena računala kako bi povećali brzinu pristupanja i smanjili mrežni promet.

Dobra strategija za hibridne instalacije je da kopirate sve dijelove osim Sketchpadove Pomoći na umrežena računala. To zauzima oko 5MB po računalu, radije nego 16 MB i garantira da svi često korišteni dokumenti budu dostupni na umreženim računalima. Kada korisnici zatraže pomoć unutar programa biti će zatraženi da odaberu datoteku Sketchpad Pomoć, koja se nalazi na serveru. Pristup datoteci Sketchpad Pomoć se rijetko događa tijekom korištenja programa, te će se zbog toga različita računala međusobno u istom trenutku za pristup toj datoteci rijetko sukobljavati.

Ako ostavite Sketchpad Pomoć na serveru, ali instalirate aplikaciju lokalno, razmotrite kreiranje i kopiranje “prečaca” na svako umreženo računalo do datoteke Sketchpad Pomoć koja se nalazi na serveru. Ako se “prečac” također zove "Sketchpad Pomoć" i nalazi se uz Sketchpad aplikaciju na umreženom računalu, tada će Sketchpad automatski locirati datoteku na serveru nazvanu Sketchpad Pomoć kada korisnik zatraži pomoć.

Ako instalirate sve ili pojedine kopije Sketchpada na zaštićene mreže, trebali bi provjeriti informacije vezane uz Sketchpadove Read/Write Access of Networked Servers.

U mrežnom okruženju trebali Sketchpad spremati podatke na server ili na pojedina računala?

Kada se izvodi sa servera Sketchpad će pokušati spremiti podatke na računalo s kojeg se izvodi, ali samo ako je omogućeno spremanje podataka. Onemogućavanje lokalnog spremanja podataka ne spriječava izvođenje Sketchpada.

Kada korisnik završi rad u Sketchpadu, program pokušava spremiti promijenjene postavke korisnika u lokalnu datoteku. (U Windows operacijskom sustavu program će pokušati nadopuniti “Sketchpad Preferences.dat" datoteku koja se nalazi u Windows direktoriju.) Ako je ovaj dokument zaštićen ili korisnik nema omogućen pristup tom dokumentu, nadopuna se neće izvršiti i Sketchpad će prilikom slijedećeg pokretanja imati početne postavke.

Korisnici Windowsa imaju dodatnu kontrolu u odabiru Sketchpada za Postavke dokumenta. Za više informacija pogledajte Sketchpad Pomoć ili Priručnik.[Napredne teme | Natuknice za napredne | Naredbe komandne linije za Sketchpad].

Naravno, kada korisnik odluči spremiti svoje dokumente Sketchpad pokušava kreirati ili modificirati dokumente koji se nalaze u datoteci koju je korisnik izabrao. Ako računalo nema mogućnosti spremanja na disketu ili korisnik nema omogućeno spremanje bilo na računalo koje koristi ili na server, tada korisnik ne može sačuvati svoj Sketchpad dokument do idućeg pokretanja.

Također, Sketchpad je tako konfiguriran da iskoristi posebne prednosti bilo kojeg dokumenta spremljenog u datoteci Alati, datoteci spremljenoj uz Sketchpad aplikaciju. U mrežnom okruženju gdje je onemogućeno spremanje korisnici neće imati mogućnost spremanja u datoteci Alati. Verzije Sketchpada 4.03 i kasnije verzije podržavaju različite lokacije datoteke Alati dopuštajući korisnicima s djelomičnim mogućnostima spremanja da još uvijek iskoriste prednosti funkcionalnosti datoteke Alati. Za više informacija pogledajte Sketchpad Pomoć (verzija 4.03 ili kasnija verzija):

Napredne teme | O naprednim alatima | Drugi alati.

Je li Sketchpad kompatibilan s elektroničkim pločama (SMART Board™, eBeam®, Numonics, InterWrite SchoolBoards, etc.)?

Trenutno nemamo nikakvih saznanja o nekompatibilnosti između Sketchpad verzije 4 i elektroničkih ploča. Slijedeći proizvođači su testirali Sketchpad verziju 4 sa svojim proizvodima i došli su do zaključka da su komponente potpuno kompatibilne:

Ako ste koristili neku od ranijih verzija Sketchpada s elektroničkom pločom moramo reći da je postojalo nekoliko nepravilnosti u kompatibilnosti koje su se ticale verzije 3 s Windowsima®. Ove nepravilnosti u kompatibilnosti su ispravljene u verziji 4. Također moramo naglasiti da verzija 4 ima revidirano sučelje koje bolje iskorištava potencijal elektroničkih ploča (npr., tipka Shift više nije potrebna za odabir više objekata).

Je li Sketchpad kompatibilan sa serverima koji imaju mrežne aplikacije (kao što su Citrix Metaframe® proizvodi)?

Primjedba: Ova rasprava je ograničena na "aplikacijske servere" (gdje se aplikacija izvodi na daljinu preko mreže) radije nego na "licenciranim serverima" (gdje se licenca provodi na aplikacijama koje se izvode lokalno na umreženim računalima). Ne postoje problemi u kompatibilnosti između Sketchpada i licenciranih servera.

Načelno odgovor je "da". Ne postoje temeljni problemi u kompatibilnosti između Sketchpada i bilo kojeg umreženog aplikacijskog servera. Međutim, prije instaliranja Sketchpada na aplikacijski server, molimo obratite pažnju na slijedeće teme:

Licenca: Vaša Licenca za Sketchpad ograničava fizičku ili geografsku širinu u kojoj možete koristiti Sketchpad. Molimo pročitajte Licencu (koja se nalazi u paketu Sketchpada ili je dostupna unutar programa kao Pomoć, Početak, Ostale teme: Licenca). Ako Vaš aplikacijski server poslužuje veći broj klijenata u fizičkom ili geografskom smislu od broja korisnika propisanog Sketchpad licencom, NE SMIJETE instalirati Sketchpad na Vaš aplikacijski server.

Performanse mreže: Aplikacijski serveri rade na način da izvode program—u ovom slučaju Sketchpad—na udaljenom računalu i prikazuju rezultate na Vašem lokalnom računalu prenoseći ih preko mreže. Ovaj model funkcionira vrlo dobro za poslovne aplikacije, legacy software i druge programe koji nisu visoko interaktivni u svojim osobinama. Za usporedbu, The Geometer's Sketchpad je visoko interaktivna računalna aplikacija. Osnovne prednosti Sketchpadove Dinamične Geometrije su kada učenici povlače elemente matematičkih konstrukcija, te proučavaju svoje rezultate stalno u stvarnom vremenu.

Dok nije iznad granica visoko performansnih mreža, ovaj tip interaktivnosti postavlja velike zahtjeve na arhitekturu klijent/aplikacija servera. Čak i mrežni prijenos kod visoko performansnih mreža nije garancija da će biti dovoljan za zadovoljavajući interaktivnost Sketchpada učenicima jer dodatni čimbenici dolaze do izražaja: opterećenje servera, potentnost mreže, itd. Jedini način da biste odlučili da li je Vaša mreža dovoljna za izvođenje Sketchpada je da je testirate u stvarnim okolnostima s manipulacijama u dinamičnim konstrukcijama.

Grafičke performanse: Aplikacijski serveri, kao što je Citrix®, često koriste nisku razinu temeljne dubinske boje (jer ih se ne koristi za izvođenje grafički intenzivnih applikacija). Preporučljivo je da promjenite temeljnu boju dubine na barem 16 bitnu (ili višu) da biste unaprijedili kvalitetu Sketchpadove grafike.

Je li Sketchpad verzija 4 kompatibilna sa Sketchpad verzijom 3?

Sketchpad verzija 4 je većinom, no ne u cijelosti kompatibilna s dokumentima stvorenim s Sketchpad verzijom 3. Dokumenti stvoreni sa Sketchpad verzijom 4 nisu kompatibilni s Sketchpad verzijom 3. Drugim riječima, možete koristiti stare dokumente s novim Sketchpadom, no ne možete koristiti nove doumente sa starijom verzijom Sketchpada. Dokumenti stvoreni s prijašnjim verzijama Sketchpada (verzija 1, 1990; ili verzija 2, 1992) ne mogu se direktno otvoriti s verzijom 4, ali se mogu otvoriti s verzijom 4 ako su prvo otvoreni s verzijom 3 i nanovo spremljeni.

Kada otvorite sketch dokument iz verzije 3 u verziji 4, tako otvoreni dokument se sprema kao kopija da ne bi došlo do slučajnog spremanja dokumenta verzije 4 preko dokumenta verzije 3. Prilikom pokretanja, verzija 4 će sačuvati sve matematičke jednadžbe iz Vaše verzije 3, no možda neće sačuvati jednak izgled. (npr., verzija 4 koristi nove i moćnije alate za obradu matematičkog teksta koji nisu u potpunosti kompatibilni s limitiranim alatima za tekst verzije 3. Zbog toga, sketchevi verzije 3 koji sadrže mnogo teksta će prilikom otvaranja verzijom 4 proći ponovno tekstualno formatiranje).

Script dokumenti verzije 3 nisu kompatibilni i ne mogu se otvoriti s verzijom 4 (koja ima zamijenjene "scripts" s općenitijom uporabom korisničkih alata). Međutim, postupkom u 2 koraka, korisnici verzije 3 koji prelaze na verziju 4 mogu ponovo kreirati skripte iz postojeće verzije 3 kao custom tools verzije 4. Sketchpad Pomoć, programski online sustav za pomoć sadrži cijeli dio za korisnike verzije 3 koji su željni sačuvati postojeće dokumente, uključujući i upute za pretvaranje skripti verzije 3 u sketcheve verzije 4.

Odaberite Što je novo u izborniku Pomoć nakon početka izvođenja Sketchpada da biste otvorili slijedeće dijelove Pomoći:

Postoji li Mac OS X-specifična verzija Sketchpada?

Ne postoji. Dostupna verzija na hrvatskom jeziku je verzija 4.07 i može se izvoditi pod Windows operativnim sustavima.

Postoji li MSI dokument za Windows® Installer Service koja radi s licencom naše institucije za Sketchpad?

Da, postoji, no može se koristiti jedino s američkom verzijom Sketchpada.

Download Demo Verzije

Početna | Uvjeti korištenja | Mapa stranica | Kontakt | Sigurnost plaćanja | Izjava o privatnosti | Uvjeti kupnje

SEO © 2021 Proven Grupa d.o.o. Sva prava pridržana.

Adresa: Palčići 2, HR-10 257 Zagreb, Oib: 45535119676, Swift: ZABA HR 2X, Iban: HR8623600001101865181, Mobile: +385.98.326.839